Adalet Bakanı Tunç’tan Kavala, Demirtaş ve Atalay’a ilişkin açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk’te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın gözaltına alınmasına ilişkin şunları söyledi:
“AİHM’nin bu davalara (Kavala-Demirtaş davası) siyasi yaklaşımı var. Karara yol açan deliller hukuki açıdan değerlendirilmemektedir. Türk yargımızın bu davalardaki kararları Yargıtay’ın verdiği kararlardır.
Anayasamızda yüksek mahkemeler var. Anayasa Mahkemesi de yüksek mahkemeler arasında sayılıyor. Hepsinin mutlaka görev alanları var. Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle, son dönemde anayasamızın bazı maddelerinde yapılan değişiklikler ve bireysel başvurularda sorunlar ortaya çıktı. Kanun koyucu da sorunların önlenmesine yönelik kararlar aldı. Anayasa, milletvekillerinin tutuklanmasının ciddi suçlar kapsamına girmediğini belirtmektedir. Atalay’ın davası seçimden önce başlayan bir dava. Atalay’ın anayasal düzene karşı işlediği suçlar. Bu kabahatler kanunla düzenlenir. Terör hatalarının falan filan olduğu söyleniyor. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 14. maddesindeki suçların belirsiz olduğunu, Yargıtay da bu suçların düzenlendiğini söylüyor. Daha önce de başvuruları olduğunu söylüyor. “83 ve 14. maddeleri uygulanamaz hale getiriyorsunuz” dedi.
‘SORUNUN KAYNAĞI ANAYASA’ İDDİASI
“Yasalar arasında fark var. Bunu da Meclis çözebilir. Vatandaşlarımıza “seçim öncesinde işlenen terör suçunun dokunulmazlık kapsamında olup olmadığını” sorduk. Soruyu soruyoruz. Anayasa bunun olamayacağını söylüyor. Bu hatanın ne olduğunu yazmanız gerektiğini söylüyor, Yargıtay da var diyor.
İki kortumuzdan hiçbirinin yıpranmaması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi kararları kadar Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Her iki mahkememiz karar noktasında anayasal konuları farklı yorumluyor. Sorunun kaynağı anayasadır. 184 kez değişiklik yapıldı. Adliyelerde verilen kararların Anayasa Mahkemesi bünyesinde de yer almasını sağlarsanız çok güzel bir uygulama olur. “Anayasa Mahkemesi’ne yapılan kişisel başvuruları Yargıtay ve Danıştay üyelerinin incelemesine imkan veren bir düzenleme olabilir.”
‘AMNANS GÜNDEMDE DEĞİL’
Af konusuna da değinen Tunç, “Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Disiplin affına ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. “Adil yargılanmama iddiası subjektiftir” dedi.