İsrail’de Bulunan 1300 Yıllık Renkli Çin İpeği Kumaşları
KUDÜS, 18 Ocak (Xinhua) — İsrailli arkeologlar, Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli arkeologların 1300 yıllık yüzlerce ithal renkli kumaş keşfettiklerini söyledi.
Üniversitenin İsrail Eski Eserler Kurumu ve diğer üniversitelerle birlikte ülkenin güneydoğusundaki Arava vadisinde yaptığı kazılarda ortaya çıkardığı buluntular arasında Çin’e bağlı ipek kumaşların yanı sıra Hindistan, İran ve Sudan’dan ithal edilen pamuklu kumaşlar da bulunuyor.
Üniversitenin kıdemli arkeologu ve çalışmanın başkanı Guy Bar-Oz, Xinhua’ya, “Keşifler, eski Çin’i dünyanın geri kalanına bağlayan ünlü İpek Yolu ağından ayrılan, daha önce bilinmeyen bir İsrail İpek Yolu olduğunu gösteriyor” dedi. .
“Çin ipeği o dönemde dünya çapında güçlü bir tekele sahipti” diyen Bar-Oz, ipek kalıntıları üzerinde yapılan moleküler genetik araştırmaların ardından ipekböceği türünün belirleneceğini, böylece Çin’in hangi bölgesinden öğrenilebileceğini sözlerine ekledi. gelen kumaşlardır.
Kumaşların renklerinin iyi korunduğunu belirten üniversite, kumaşların indigo mavisi, kök bitkisinden kırmızı, kahverengi ve diğer tonlar gibi çeşitli renk ve şekilleri içerdiğini kaydetti.
Hint pamuklu kumaşlarından bazıları, önceden hazırlanmış bir desenin aksine, ipliklerin dokumadan önce sıkıca düğümlendiği ve boyandığı ikat desenlerine sahiptir.
Kazıda bulunan diğer kumaşlar, bugün hala İran’da ve diğer Orta Asya ülkelerinde halı yapımında kullanılan karmaşık dokuma teknikleri kullanılarak yapılmıştır.
Ekip ayrıca kazı alanında deri kemerler, kemerler, çoraplar, ayakkabı tabanları, taraklar, tavla zarları ve pamuklu çubuklar ve bandajlar gibi hijyenik ürünler gibi çeşitli ithal ürünler de buldu.
Üniversite, keşiflerin zenginliği ve bolluğunun, Orta Doğu’yu etkileyen teknolojik gelişmeler ve küreselleşmedeki ilerlemenin yanı sıra Uzak Doğu’dan gelen lüks eserlere yönelik yüksek talebe işaret ettiğini söyledi.
haber-karsiyaka.com.tr